12 Mayıs 2009 Salı

SÜT KARAMELI (DULCE DE LECHE)


Gecen ay denemeyi düsündügüm makaronlar icin yaptigim bir tarif. Öyle lezzetli bir tatli oldu ki, kasik kasik yememek icin kendimi zor tutabildim:)))) Tarifi http://www.40firinekmek.com/ dan aldim. Bir hafta bekledikten sonra vaktimin olmamasindan dolayi makaronlari deneyemedim ama karameli daha fazla bekletmek istemedim ve http://www.isilca.blogspot.com/ da gördügüm süt karamelli muhallebiyi denedim. Böyle de güzel oldular. Muhallebinin resmini de yayinlayacaktim ama resim hep bas asagi yüklendigi icin ben de bunu yayinlamaktan vazgectim. Eger siz tarifi isterseniz Isil arkadasimizin linkine tiklayabilirsiniz. Yakinda tekrar bu karamelden yapmak ve yabanci bir siteden buldugum süt karamelli rüzgar torbalarini (wind beutel) denemek istiyorum.
Süt karamelin tarifi ise söyle:
(ben tarifi aynen aktarmak istiyorum)

Malzemeler:
5 bardak süt, 1 litre
1 paket taze krema (200 ml)
1 bardak şeker
½ tatlı kaşığı karbonat, 1 kaşık suda eritilmiş

1 orta boy kavanoz


Yapılışı:
1. Sütü, kremayi ve sekeri kalin altiı büyükce celik bir tencereye alip bir tasim kaynatin. Sekerin iyice erimesi icin tel cirpici ile karistirin.
2. Tencereyi kenara alip eritilmis karbonati ilave edip cirpici ile hizla karistirin. Bu esnada süt kabarip köpüklenecektir. Cirpici ile 1-2 dakika karistirdiktan sonra normale döner.
3. Tencereyi tekrar ocaga alip en kisik ates üzerinde 2 saat daha kaynamaya birakin. Aralarda hafifce karistirip kontrol edin. Yarım saat icinde süt karisiminin rengi turuncuya dogru dönmeye baslayacaktir. Bundan sonra da yavas yavas tatli bir karamel rengine dönüsüm baslar.
4. 2 saatin sonunda karişimi tel cirpici ile hızlıca karistirin. Ocaktan indirip ilimaya birakin.
5. Iliyinca telle 2-3 dakika cirpip cam kavanoza alip agzini kapatin. Buzdolabinda 2-3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.


Orijinal tarifi görmek isterseniz asagidaki linki tiklayabilirsiniz.

http://www.40firinekmek.com/sut_karameli(Dulce_de_Leche).htm