10 Eylül 2008 Çarşamba

SARKÖY POGACASI

Bu pogacalari dün Ayse Tüter hanimefendinin Türkmax kanalindaki programinda gördüm ve bunu hemen denemeliyim dedim. Iyi ki de denemisim, harika ve lezzetli bir pogaca cikti ortaya.. Durum böyle olunca da sizlerle paylasmak istedim bu lezzetli pogacalarin tarifini. Bu pogacalar Sarköy'de satiliyormus. Tarifin asli cok yagli oluyormus ama Ayse Tüter yagini azaltmis. Ben ilk denememde malzemelerin yarisini kullanarak yaptim pogacalari, 12 adet ciktilar.
Tarifini hemen vereyim.

Malzemeler:
1 paket oda sicakliginda yumusamis margarin
750 gr un (orijinal tarifte 1 kg una 500 gr margarin kullaniliyormus)
2 corba kasigi sirke
2 tatli kasigi tozseker
1 su bardagi süt
1 adet yas maya
2 corba kasigi zeytinyagi (eger pogacalar daha cok citir isteniyorsa koymayabilirsiniz)
tuz
1 adet yumurta (üzeri icin)

Yapilisi:
Mayayi ilik süt ve sekerle birlikte eritin. Icine, margarini, tuzu, zeytinyagini, sirkeyi katin. Unu yavas yavas ekleyip, elinizle ovalayarak karistirin. Ele yapismayacak ve kulak memesi yumusakiginda bir hamur olusuncaya kadar unu katin. Güzelce yogurun. Hamuru soguk zemin üzerinde yogurmak ve odanin serin olmasi gerekiyormus, böylece yagini salmiyormus. Hamurun üzerini örtüp 2 saat kadar bekletin. Hamur kabarma esnasinda cok büyümüyor. Firini 200 derecede isitin. Hamurdan mandalina büyüklügünde parcalar kopartip elinizle yuvarlayarak bastirmadan yaglanmis tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sürün (eger poacalar yumusak isteniyorsa yumurta sarisi, citir isteniyorsa da bütün yumurtayi güzelce cirpip üzerlerine sürün).
Kizdirilmis firinda pogacalar kizarana kadar pisirin.
Sahur icin güzel bir alternatif olur.
AFIYET OLSUN!