6 Mayıs 2008 Salı

FRANSIZ EKMEKLERI








Portakal agacina ait cok sevdigimiz bir ekmek cesidi. Yapmayan varsa eger denesin, pisman olmassiniz. Bu güzel ekmeklerin tarifi icin sevgili Hatice'ye cok tesekkür ediyorum.Tarifi ben yazmayip, linkini veriyorum.http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2005/01/fransz_ekmekler.html
Ayrica sizler icin Hatice'nin yazisini da yayinliyorum.
fransız ekmekleri:10 adetmalzemeler:
400gr un
7,5 ml tuz
5 ml toz şeker
15gr yaş maya
120 ml ılık süt
175 ml ılık su
türk ve amerikan ölçüleri için notlar:
400gr un= 2+2/3 su bardağı veya 3,5 cup
7,5 ml tuz= 1,5 tatlı kaşığı veya 1,5 tsp
5 ml toz şeker= 1 tatlı kaşığı veya 1 tsp
15gr yaş maya = 1 tatlı kaşığı toz maya veya 1 tsp yeast
120ml süt= yarım su bardağından biraz az veya 1/2 cup
175 ml su= 3/4 su bardağından biraz az veya 3/4 cup
hazırlanması:
unu ve tuzu geniş bir kaba eleyin. üzerlerine toz şekeri eleyin. ortalarında bir havuz açın.
mayayı sütte eritin ve unun ortasındaki havuza boşaltın. mayalı sütün üzerine biraz un kapatın. bunu oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin. (maya köpürene kadar). -ben mayanın köpürmesini beklemedim-
suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın. 8-10 dakika yoğurup üzerini yağlanmış bir streçle kapatın. oda sıcaklığında 1,5 saat bekletin.
tekrar yoğurup üzerini kapatın ve 5 dakika dinlendirin. hamuru on parçaya bölün. her birini iki eliniz yardımıyla yoğurun. yoğurduktan sonra altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. daha sonra bunlara elinizle hafifçe oval şekil verip tepsiye dizin. üzerlerine hafifçe un serpin. (mavi ile yazılan kelimelere tıklayıp aşamaların fotoğraflarını görebilirsiniz.) tekrar üzerine streç kapatıp 30 dakika bekletin.
elinizin serçe parmağınızın ucu ile bileğiniz arasında kalan bölümünü yağlayın. bu bölümü dikine gelecek şekilde hamurlara bastırın. tekrar üzerlerini kapatıp 15 dakika daha bekletin. (biz aşama 4 ve 5teki toplam 45 dakikalık bekleme süresini atlayıp önceden ısıtılıp kapatılmış fırında 20 dakika beklettik). fırını 230C/450F/Gas 8 ayarına getirin. bir su bardağı sıcak su dolu bir rosto kabını fırının alt bölümüne yerleştirin. (dikdörtgen metal bir kap). fırın ısınınca ekmek tepsisini yerleştirip 15 dakika pişirin.

LOZAN VE CENEVRE

Gectigimiz persembe ve cuma günleri burada tatildi. Gecen ay 2 mayis icin ayirttigimiz tren bileti ile Lozan' a gitmeye karar verdik. Sabah erkenden yine yola cikip 3,5 saat yolculuktan sonra Lozan'da olduk. Lozan Isvicre'nin bati tarafinda, Fransa'ya yakin bir sehir ve dili de Fransizca. Lac Leman, Isvicre'deki adiyla Cenevre gölü'nün kiyisinda olan güzel bir yer Lozan. Ilk olarak gardan göle dogru gittik, orada dolastiktan sonra yine göl kenarinda olan Olimpik Müze' yi ziyaret ettik.

Olimpik Müze Olimpik Müze'den gölün görünüsü

Olimpik Müze'yi gezdikten sonra hazir buradayken Cenevre'ye de gidelim dedik ve yine trenle yaklasik yarim saat kadar yolculuktan sonra orada olduk. Burasi da Fransa'ya sinir olan ve yine dili Fransizca olan bir sehir. Bizim yasadigimiz yerde Almanca konusuldugundan insan kendini sanki baska bir ülkeye gitmis gibi hissediyor. Neyse, burada da yine göl kenarinda dolastik ve kücük bir gezinti treniyle göl kenarini turladik. Daha sonra biraz da sehir turunu yapip, aksam yemegi icin Café de Paris adi verilen cok güzel, antrekottan yapilan özel tereyagli soslu yemegi yedik ve tekrar trene binerek evimize döndük.


Gezinti treniyle göl kenarini turlarken




Café de Paris