27 Nisan 2008 Pazar

KIYMALI LAZANYA


MALZEMELER:

16 yaprak lazanya,

Bolonez sos icin;
250 gr kiyma,
kücük bir bas sogan,
2 corba kasigi zeytinyagi,
bir paket domates püresi(sivi olacak),
karabiber,taze veya kuru feslegen,tuz.

Besamel sos icin;
2 su bardagi süt,
2 corba kasigi un,
1 corba kasigi tereyagi veya margarin,
tuz.

Ayrica;
1 paket mozzarella,
1 su bardagi kadar rendelenmis kasar peyniri.

YAPILISI:

Ilk önce bolonez sos icin,sogani kücük kücük dograyip,iki kasik zeytin yagi ile cok hafif pembelesinceye kadar kavurun.Kiymayi katip,kavurmaya devam edin.Ardindan domates püresini katin.Tuzunu,karabiberini ve feslegeni de ekleyip kisik ateste yarim saat kadar pisirin.
Büyükce bir tencereye su koyup kaynatin.Tuzunu katin ve lazanyalari 5-6 dakika kadar kaynatin ve süzün (fazla yumusamamasi gerekiyor,cünki firinda da pistigi icin).Diger taraftan da besamel sosunu hazirlamak icin,kücük bir tencerenin icinde tereyag veya margarini eritip,unu katin ve un hafif pembe olana kadar kavurun.Sütü azar azar,devamli cirpiciyla karistirarak katin ve kaynayincaya kadar karistirmaya devam edin.Sosun boza kivamindan daha koyu olmasi gerekiyor.
Cam veya baska bir dikdörtgen firin kabini yaglayin.Ilk siraya dört dilim lazanya dizin.Üzerine,4-5 kasik bolonez sosu,2-3 kasik da besamal sosu yayin.Kasar peyniri ve kücük dogranmis mozzarellanin ücte birini üzerlerine serpin.Diger lazanya yapraklarini da dörder tane olacak sekilde kaba dizin ve soslari ve peynirleri paylastirin.En üste sadece besamel sos ve kasar peyniri ayirin ve son dört yapragi dizdikten sonra besamel sosu üzerine sürün.Kalan kasari da en üste serpin.Bicagin ucuyla birkac yerden delin.200 derecede önceden isitilmis firinda üzerleri kizarana kadar pisirin.Dilimleyerek sicak sicak servis yapin.
AFIET OLSUN!