15 Nisan 2008 Salı

VE KUPTA CILEKLI TIRAMISU


Ve simdi sira kupta cilekli tiramisulara geldi.Bu tarifteki kremanin yarisini asagida da belirttigim gibi cilekli tartöletlerde kullandim.Krem santi dolgulunun tadinin nasil oldugunu bilmiyorum ama böyle hali cok güzel oldu tartöletlerin.Tarifi aynen arkadasimin yazdigi gibi aktariyorum. Orijinal tarifi bu linke tiklayarak görebilirsiniz.http://serininlezzetgunlugu.blogcu.com/TATLILAR/page5

MALZEMELER
2 yumurtanın sarısı
2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
Yarım paket labne peyniri
200 gr çilek
8 adet kedidili bisküvi
Üzerine;
Kakao
süslemek icin cilek

HAZIRLANIŞI
Bir tencerede yumurta sarısı, süt, tozşeker ve unu mikser ile iyice çırpın.
Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
Piştikten sonra tencereyi ocaktan alın ve labne peynirini ilave edip karıştırın
Kupların içine sapları alınmış ve ikiye bölünmüş çilekleri pay edin.
Üzerlerine kedidillerini elinizle kırarak paylaştırın.
Hazırladığınız muhallebiyi bisküvilerin üzerine gezdirin.
Üzerlerine kakao serpin ve buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra çubuk gofretle süsleyerek servis yapın.
AFİYET OLSUN...
Ayrica yazmayi unutmusum,ben tiramisunun kremini hazirlarken bir paket de vanilya kullandim,böyle bence daha lezzetli oluyor.

CILEKLI ve bir de AHUDUDULU TARTÖLETLER

Cilekli tartöletlerin tarifini sofra dergisinden oldugu gibi yazmak istiyorum.Yalniz asagidaki yazimda da belirttigim gibi bisküviler ayni tarifteki gibi,ama üst dolgusunu kremanin tereyagina dönüsmesi maceram sebebiyle biraz sonra yazacagim kupta cilekli tiramisununkini kullandigimi tekrar belirtmek istiyorum.Ayrica ben tartöletleri evde hazir varken yarisini ahududu ile de yaptim.
Sofra dergisindeki orijinal tarifi yaziyorum.
MALZEMELER:
1 adet yumurta
150 gr margarin
300 gr un
yarim paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1 corba kasigi tuz
1 corba kasigi seker
4 corba kasigi soguk su
Üzerine:
1 paket krem santi
1 cay bardagi süt
arzuya göre yarim kutu labne peyniri

YAPILISI:
Unu iki kez eledikten sonra ortasini havuz seklinde acin.Yumurtayi,margarini (ben margarinin oda sicakliginda yumusamasini bekledim),yarim paket kabartma tozunu,1 tutam tuzu, 1 corba kasigi tozsekeri ve 4 corba kasigi soguk suyu ilave edin.Hamuru yogurun,eger hamur sert olursa biraz daha su ekleyebilirsiniz.Hamuru strec folyoya sarip buzdolabinda 20 dakika kadar bekletin.Kücük tart kaliplarini yaglayin.Üzerlerine un serpin.Merdane ile yarim cm kalinliginda acin.Kaliplara düzgün bir sekilde döseyin.Kenarlarindan kesin,elinizle bastirarak yükseltin.Kaliplara dösediginiz hamuru birkac yerinden catalla delin.Her bir kalibin icine alüminyum folyo döseyin.Üzerine yaklasik 10 adet nohut koyun.Böylece hamurun kabarmasini önlemis olursunuz.Önceden isitilmis 200 dereceli firinda pembelesinceye kadar pisirin. Firindan cikardiktan sonra sogutun.Krema icin 1 cay bardagi soguk sütel 1 paket krem santiyi koyulasincaya kadar cirpin.Isterseniz yarim kutu labne peynirini ekleyin.Tekrar karistirin.Tart hamurlarinin icine bu kremayi koyun.Cilekleri bütün olarak veya dilimlere keserek kremanin üzerine dizin.Parlak gözükmesi icin üstlerine sulandirilmis cilek receli veya jöle döküp servis yapin.

TEREYAGI (KENDI IMALATIM)


Ne zamandir sofra dergisinin bir sayisinda gördügüm cileklitartöletleri yapmak istiyordum.Evde cilek var,ne de olsa cilek mevsimi basladi ve cilekler tatlandilar o zaman ben de bu tartöletleri deneyim dedim.Taze kremayi bir tasa koyup bilgisayarin basina gectim.Bir elimle cirpici ile kremayi cirpiyorum,diger elimle de bloglari dolasiyorum :) Kremayi cirpmaya öyle dalmisim ki bir baktim krema birden bire sulandi ve dibe koyu bir tortu cöktü.Ah dedim benim krema tereyagi oldu.Bir de mikser gibi güclüymüsüm dedim kendi kendime :)).Böylece tartöletleri yapmak da ertelendi diye düsündüm.Neyse tereyagina dönüsen kremayi hemen süzgece aldim ve iyice süzülene kadar beklettim.Daha sonra da buzdolabina kaldirdim ve bu sabah kahvaltida afiyetle yedik.Krema 250 gr kadardi, tereyagi da yaklasik 100 gr kadar cikti.Bir taraftan düsündüm, pastalarda o kadar krema kullaniyoruz ve bununla birlikte o kadar da yag vücudumuza giriyor.Vay bizim halimize..


Cilekli tartöletler ertelendi diye düsündüm dedim ama bir geceden önce tartöletlerin bisküvilerini ön hazirlik olarak pisirmistim. Bunlari ve cilekleri ne yapabilirim derken daha önce http://serininlezzetgunlugu.blogcu.com/ da gördügüm kupta cilekli tiramisu aklima geldi.Bunlari daha önce de yaptigimdan tadini biliyordum.Bunun kremasini yapip hem tiramisuda ve hem de tartöletler de kullanirim dedim ve öyle de yaptim.Cok güzel oldular,ve böylece hem tartölet, hem de tiramisu istegimi gerceklestirmis oldum.Cilekli tiramisunun ve tartöletlerin tarifleri az sonra burada.
NOT: Resimde tereyaginin süzüldükten hemen sonraki yumusak ve sekilsiz hali görülüyor.Buzdolabinda soguduktan sonra hakiki tereyagi görüntüsünü almisti.