26 Şubat 2008 Salı

YENI BANNERIM VE BOZA

Dün aksam canim arkadasim http://yarenle.blogspot.com/ dan Yaren bir sürpriz yapti ve bana yeni banner hazirladigini acikladi.Öyle mutlu oldum ki anlatamam.Güzel kalpli arkadasim Yaren'cime cok tesekkür ediyorum.Siz nasil buldunuz,güzel olmus öyle degilmi?



Gecenlerde http://dilekkmutfakta.blogspot.com/ dan arkadasim Dilek'in blogunda gördügümde iste bu boza tam bana göre,hemen denemeliyim dedim ve dedigimi yaptim.Yillardan beri boza icemedigimden dolayi tadina hasret kalmistim.Daha önce baska bir blogda görüp denemistim ama icinde kurumaya koydugumdan cok eksimisti ve tadini begenmemistim.Hem mayali olmasi bana baya ters geldiginden Dilekte tarifte kuru ekmekle görünce cok sevindim.Yapinca da tadindan cok memnun kaldim.Istedigim bozayi yapmistim.Dilek'e cok tesekkür ediyorum.Tarifi aynen arkadasimin yazdigi gibi aktariyorum. Bu arada Dilek'in blogunu ziyaret edip hem bozanin tarifini ve hem de diger güzel tariflerini görebilirsiniz.Bozanin linki asagida:
http://dilekkmutfakta.blogspot.com/2008/02/boza.html

MALZEMELER:
yarım kilo pilavlık bulgur [ 2-2,5 bardak]
2,5 bardak şeker
1 paket vanilya
1 çay bardağı mayalık boza yada 1 parça kuru ekmek

YAPILIŞI:
bulgurlar tel süzgeçte iyice yıkandıktan sonra bir gece ılık suda şişmeye bırakılır, ertesi gün iyice yumuşayana kadar kaynatılır suyu azalırsa sıcak su ilave edilir,istenirse düdüklü tencerede 15-20 dk haşlanabilir biraz soğuyunca tel süzgeçten kaşık yardımıyla geçirilir.Bu aşamada 1 çay bardağı eski boza yada ekmek parçası hiçbiri yoksa yarım pk yaşmaya ve 5-6 kaşık şeker konup ılık bir yerde 2 gün ekşitilir.Bu arada birkaç kez karıştırılır yoksa taşar,tadı istenilen kıvama geldiğinde kalan şeker ve vanilyası konur koyulaşmışsa ılık su eklenir şekeri isteğe göre ayarlanır şişelere konup buzdolabında saklanır. Tarçın ve leblebiyle servis yapılır.(mayalama işlemi cam veya porselen bir tencerede yapılırsa daha iyi olur.) Bu tarifle 3 kilo kadar boza ciktigini belirtmis arkadasim...
Afiyet olsun!