13 Ekim 2007 Cumartesi

CEVIZLI EV BAKLAVASI




Bu bayram ben iki cesit baklava yaptim.Birisi resimdeki gördügünüz,digeri de ileriki günlerde yayinlayacagim,annane baklavasi.Neden annane baklavasi derseniz eger,bes sene evvel Türkiye'ye gittigimizde annem bu baklavadan yapmis ve benim büyük oglum Serhan tadini cok begenmisti.Annem zaten baklava konusunda bize göre ustadir diyebilirim.Oglumun bu baklavayi begenmesinin bir sebebi de icinde findik icinin olmasiydi.Oglumun istegine göre annemden tarif alindi ve ona baklava yapmak icin söz verildi.Türkiye'den dönüldükten sonra ilk olarak bu baklavadan denenildi ve annanenin ki kadar olmasada begenildi.Sonra sonra defalarca yapildiktan sonra annaneninkine tam olmasada tadi benzedi.(Benimki ne kadar iyi olsa da oglum annaneminkisi daha güzeldi diye her seferinde söyler)Oglum baklavayi sadece findikli sever.Ben de ona annanesininkinden her bayramda findikli yapiyorum.Ben findiklidan daha cok cevizliyi tercih ettigim icin,ayrica bir cesit degisik olarak cevizli baklava da yapiyorum.Bu baklavayi ilk olarak gecen sene Ebruli lezzetler blogunda görüp denemistim ve cok begenmistim.Gercekten cok harika bir baklava.Görünüs olarak da hazir baklavalara benzetiyorum,Tabiiki tadini da.. Persembe sabahi saat 10 da hamurlari yogurup dinlendirmeye biraktim ve ben cevizleri kirip ayiklayana kadar saat 11 i gecti.Ama hamur uzun bekledi diye cok daha iyi oldular.Cevizli baklavadan bir büyük firin tepsisi,annane baklavasindan da iki kücük tepsi yaptim.Aksam saat 6 da isim anca bitti.(ben biraz yavas is yaptigim icin böyle oluveriyor maalesef:(( Cevizli baklava icin arkadasima cok tesekkür ediyorum.Tarifi icin asagidaki linke tiklayabilirsiniz:
Tarifi de aynen yaziyorum:
Malzemeler;
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
1 yumurta
1 çorba kaşığısirke
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
nişasta (açmak için)
Şerbet;4 bardak şeker
3,5 bardak su
1/2 limon suyu
İçi:300 gr ceviz
150 gr. fındık
2 kaşık toz şeker
ayrica;
250 gr margarin veya tereyagi (ben tereyagi kullandim)
1 su bardagi siviyag
Yapılışı:
1. Sıvıyağ, süt, yumurta, sirke ve tuzu bir kaba koyarak elimizle karıştırıyoruz.
2. İçine elenmiş un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde iyice yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan minik bezeler hazırlayarak en az 30 dk dinlendiriyoruz.
3. Ceviz ve fındığı mutfak robotunda çok ince olmayacak şekilde çekip içine toz şeker ekliyoruz.
4. Dinlendirdiğimiz hamur bezelerini nişasta yardımıyla çok ince açıyoruz. Yağlanmış tepsiye (35x42 ölçüsünde dikdörtgen fırın tepsisi kullandım) açtığımız yufkaları üst üste koyuyoruz.
5. Açtığımız yufkaların tepsinin kenarından sarkan kısımlarını bıçak yardımıyla keserek düzgün bir şekilde üzerine ekliyoruz. Biz 2 kat ceviz-fındık koyduğumuz için 18 katta bir içini ekledik.
6. Yufkaların tamamı bitince en üste tam açılmış bir kat yufka koyarak istediğimiz şekilde kesiyoruz.
7. Baklavayı yağlamak için, 250 gr margarin ve 1 su bardağı sıvıyağı iyice kızdırıyoruz. Kızdırdığımız yağı baklavanın her yerine gelecek şekilde döküyoruz.
8. 170 derece ısınmış fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Üzeri kızarmaya başlayınca ısıyı biraz azaltarak içinin pişmesini sağlayalım.
9. Fırından çıkardıktan sonra soğuyan baklavanın üzerine ılık şerbeti döküyoruz.