7 Ekim 2007 Pazar

SOBE-IFTAR MENÜM

Sevgili arkadaslarim, http://serapsingin.blogcu.com ve http://keskinlininmutfagi.blogcu.com beni iftar menüm konusunda sobelemisler.Ben menümdeki yiyeceklerin hepsini birlikte resimledim.Menüm;

-ezogelin corbasi, tarif http://beyhan.ile.biz sitesinden
-izmir köfte
-kiymali lahana sarmasi
-salatalik tursusu
-patates kizartmasi
-ramazan pidesi
-arkadasim atiye'nin getirdigi tatli,birgün ben de yapip tarifini yayinlarim.

Ramazan pidesini http://borulceden.blogspot.com sitesinden görüp yaptim.Ikinci sefer yaptigim bir tarif,ilkini gecen hafta denemis ve cok begenmistim.Gercekten cok sahane, hazir pidelerin lezzetini hicte aratmayacak tatta.Tavsiye ederim.Sekli biraz yamuk yumuk oldu ama lezzet harikaydi.
Ben de eger bu konuda daha sobelenmeyen arkadaslarim varsa onlari sobelemek isterim.

KIYMALI KIR PIDESI







MALZEMELER:

1 su bardagi süt
ceyrek paket margarin
yarim paket yasmaya
1 tane yumurta
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi tozseker
yarim cay bardagi siviyag
yarim cay bardagi ilik süt(mayayi eritmek icin)
üzerine sürmek icin 1 yumurta sarisi
un,yaklasik 500 gr.

Ic malzemesi:
250 gr kiyma
1 adet kurusogan
1 adet domates
tuz,karabiber ve pulbiber
isterseniz,bir adet sivribiber


YAPILISI:

Bir kasede mayayi,yarim cay bardagi ilik süt,tuz ve sekerle eritin.Bir su bardagi sütü isitin ve margarini sicak sütün icinde eritin(ocagin üstünde tutmayin,sütün sicakligiyla erisin) Yogurma kabina bir yumurta sarisi haric,bütün malzemeleri katip, cok iyi yogurarak kulak memesi yumsakliginda bir hamur yapin.Hamurun üstünü örtüp,en az yarim saat kabarana kadar bekletin.Ici icinse,sogani kücük kücük dograyin.Domatesi rendeleyip sogana katin.Kiymayi ve baharatlari katip karistirin.Hamur kabardiktan sonra,portakal büyüklügünde parcalar kopartip,elinizle yuvarlayin.Hamuru acin,cok ince olmasin.Ic malzemesinden üzerine yayip,iki taraftan da ortasi biraz acik kalacak sekilde kapatin.Bir yarim saat daha beklettikten sonra üzerlerine yumurta sarisi sürün.220 dereceli firinda kizarana kadar pisirin.

AFIYET OLSUN!

HINDISTAN CEVIZLI DILIMLER


MALZEMELER:

Keki icin;
4 adet yumurta
100 gr tozseker
1 paket vanilya
200 gr un (bu miktar bana biraz fazla geldi,siz bira daha az koyabilirsiniz)
1 paket kabartma tozu

Disi icin;
bir paket cikolatali sos
100 gr hindistan cevizi
2 paket taze krema
2 paket krema sertlestirici
1 yemek kasigi tozseker
250 gr cilek
Taze krema yoksa bir paket krem santi ve 1 cay bardagi soguk süt(ben krem santi ile yaptim)

YAPILISI:

Oda sicakliginda bekletilmis yumurta ve sekeri cirpin.Vanilya ve tuzu da katip,yumurtalar köpürünceye kadar cirpmaya devam edin.Un ili kabartma tozunu karistirin ve yumurtalarin üzerine eleyerek ekleyin.
Bir dikdörtgen,fazla büyük olmayan bir firin tepsisine kagit döseyin ve kek hamurunu dökün.Üzerini düzeltip,180 dereceli önceden isitilmis firinda 15-20 dakika pisirin.Daha sonra kek pistikten sonra tepsiden cikartip,firin telinin üzerinde sogutun.
Kek soguduktan sonra,8-10 tane dikdörtgen dilimlere kesin.Cikolata sosunu hazirlayin.Dilimlerin üst ve yan taraflarini cikolata sosuna batirip,hindistan cevizine bulayin.Kremayi toz seker ve krema sertlestiricisi ile iyice sert olana kadar cirpin.Sikma kalibina doldurup,dilimlerin üzerini süsleyin.Kremanin üzerini de cilek dilimleri,cikolata sosu ve hindistan cevizi ile süsleyin.

AFIYET OLSUN!

RAMAZAN ETKINLIGI-HAVUCLU,TAVUKLU CORBA

IKINCI ETKINLIK TARIFIMSE IFTAR SOFRALARININ BENCE OLMAZSA OLMAZI CORBA..RAMAZANA AIT HATIRLADIGIM SEYLERDEN BIR TANESI,COCUKKEN ANNEM RAMAZANDAN EVVEL YUFKA YAPIP RAMAZAN BOYUNCA HER SAHURDA BIZE BÖREK YAPIP PISIRIR VE HOSAFLA BIRLIKTE SOFRAYA GETIRIRDI.BIR DE BEN VE BENDEN IKI YAS UFAK KIZKARDESIMLE BIRLIKTE YAZLARI HEP TRAKYA'DA KÖYDE BABAANNEMLERDE KALIRDIK.RAHMETLI BABAANNEM,BAYRAMDAN BIRKAC GÜN ÖNCE NOHUTLU EKMEK YAPARDI.NOHUT MAYASINI HAZIRLAYAN KOMSUDAN BIZI KIZKARDESIMLE MAYA ALMAYA YOLLARDI.BIZ DE KARSILIGINDA BUGDAY VEYA UN VERIRDIK.BURADA DA ARNAVUT ARKADASLARIM DA AYNI GELENEGI SÜRDÜRÜYORLAR,SAGOLSUNLAR MAYA YAPTIKCA BANA DA VERIYORLAR.INSAN COCUKLUGUNDAKI BAZI SEYLERI UNUTAMIYOR.

MALZEMELER:

1 adet tavuk budu
5 su bardagi tavuk suyu
2 corba kasigi un
2 corba kasigi siviyag

1 corba kasigi pirinc
1 adet havuc
tuz
limon

YAPILISI:
Eti kaynatip,kücük parcalara ayirin.Corbayi pisireceginiz tencerede yag ile birlikte unu,hafif pembelesinceye kadar kavurun.Et suyunu devamli karistirarak yavas yavas tencereye katin.Su kaynayinca pirinc,parcalara bölünmüs et ve kücük kücük dogranmis havuclari ekleyin ve havuc ile pirincler yumusayincaya kadar kaynatin.Pisecegine yakin tuzunu koyup,ocaktan alin ve limonla servis yapin.

AFIYET OLSUN

RAMAZAN ETKINLIGI-KOLAY EKMEK KADAYIFI


MERHABA ARKADASAR,BU SEFERKI ETKINLIGE BEN DE IKI TARIFIMLE KATILMAK ISTEDIM.BUNLARDAN BIR TANESI,KOLAY EKMEK KADAYIFI.TARIFI YEMEK SAATI FORUM SAYFASINDAN ALMISTIM.FÜSUN FIRAT'A AIT OLAN COK GÜZEL,RAMAZANA UYGUN,HAFIF BIR TATLI.BENIM GIBI EKMEK KADAYIFINI YASADIGI YERDE BULAMAYANLAR ICIN GÜZEL BIR TARIF.HERKESE TAVSIYE EDERIM.BU GÜZEL ETKINLIK ICIN DIYALOG YEMEKLERINE TESEKKÜR EDIYOR VE KOLAY GELSIN DIYORUM.

MALZEMELER:

3 su bardagi tozseker
3 su bardagi su
1 litre süt
1,5 paket etimek
1 corba kasigi nisasta
1 corba kasigi un
1 yumurta
1,5 corba kasigi irmik
1 vanilya
1 kahve fincani hindistan cevizi

YAPILISI:

Süt,irmik,nisasta,un ve yumurtayi ocaga koymadan önce iyice karistirip,ocagin üstüne koyun.Devamli karistirarak koyulasana kadar pisirin.Atesten almadan evvel vanilyayi ekleyin.Serbeti kaynatin.Etimekleri 2 sira halinde dizin,kaynattiginiz serbeti etimeklerin üzerine dökün ve serbeti cekinceye kadar bekletin.Pisen kremayi iyice cirptiktan sonra etimeklerin üzerine dökün.En son hindistan cevizini serpin ve soguduktan sonra buzdalibinda 1 gece bekletip öyle servis yapin.

AFIYET OLSUN!

BADEMLI ERIKLI KEK

Sofra dergisinin eski sayilarindan bir tarif.

Malzemeler:

1 su bardagi tozseker
1 su bardagi file badem (yarim su bardagi kullandim)
10-12 adet mürdüm erigi
175 gr margarin (ben 125 gr kullandim)
4 yumurta(ben 3 adet kullandim)
1 paket kabartma tozu
bir bucuk su bardagi un

Yapilisi:

Yarim su bardagi tozsekeri,kalin dipli bir tavada cok kisik ateste sürekli karistirarak karamelize edin.Kare veya dikdörtgen bir kalibi yagli kagitla kaplayip, biraz da yaglayin.Karameli dökün.Karamelin üzerine bademleri yayin.Erikleri ikiye bölüp cekirdeklerini cikardiktan sonra bademlerin üzerine siralayin.Kalan yarim su bardagi toz sekeri,margarini ve yumurtalari beraber cirpin.Kabartma tozunu unla harmanlayip,karisima ekleyin,karistirin ve eriklerin üzerine dökün.
175 dereceli isitilmis firinda pisirin.Üzeri kabuk gibi sertlesmeye baslayinca firini acip bicakla cizikler atin.Kapatip pisirmeye devam edin.Iyice pisince cikarip bir tabaga ters cevirin.Ilikken sevis yapin.

AFIYET OLSUN!

YE#26 MAYONEZLI YUMURTA VE SALAMLI KANAPELER


Bu ayki yemek etkinligine, üc tarifle katilmak istedim.Etlinlik icin cafegusto ya tesekkür ediyorum ve kolay gelsin diyorum.Yukarida gördügünüz tariflerden ilki;

MAYONEZLI YUMURTA

Malzemeler:

3 kati haslanmis yumurta
3 yemek kasigi mayonez
tuz,karabiber

Yapilisi:

Yumurtalari soyup uzunlamasina ikiye bölüp sarilarini cikartin.Bir kaseye sarilari koyup catalla iyice ezin.Mayonez ve karabiberi ekleyip iyice karistirin.Bir sikma torbasinin icine koyup yumurta beyazlarinin icine doldurun ve servis yapin.

Ikinci tarifim;

SALAMLI KANEPE

Malzemeler:
ekmegi icin;
bir su bardagi ilik süt
1 pakert kuru maya
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi tozseker
aldigi kadar un

bir kac dilim salam
1-2 adet domates
salatalik tursusu

Yapilisi:
Hamur malzemelerinden kulak memesi yumusakliginda bir hamur yogurup,üzerini örtüp kabarana kadar bekletin.Dikdörtgen cam bir firin kabini yaglayip hamuru yayin.220 dereceli isitilmis firinda pisirin.Ekmek soguduktan sonra karelere kesin ve kareleri de tekrar ortadan ikiye kesin.Alt katina salam,domates ve tursu dilimlerini üstüste koyarak diger yarisini üzerine kapatin.Ortasina kürdan batirip servis yapin.

Not:Bu tarifi hazir ekmek hamurundan da yapabilirsiniz.

AFIYET OLSUN!

YE#26 KÖPOGLU VEYA PAPAZ MANCASI

Bu yemek Tekirdag dolaylarina ait olan cok istah acici bir salata cesidi.Bu tarifleri yazabilmek icin 6-7 saat bilgisayar basinda ugrastim.Bütün gün sinir olup durdum.Yazimi yaziyorum,taslak olarak kaydede veya yayimlaya basiyorum, blogcu girise yönleniyor ve yazdigim bütün yazilarim böylelikle devamli silindi ama ben yilmadan her seferinde ugrastim.Tarife gelelim;

Malzemeler:

2 adet patlican
2 adet domates
4-5 adet sivri veya carliston biber
2 dis sarmisak
yarim cay bardagi siviyag
yarim cay bardagi sirke
tuz,süslemek icin maydanoz

YAPILISI:

Patlican,biber ve domatesleri ocak üstünde közleyin.Sonra bunlari soyup,cok kücük parcalar halinde dograyin.Sarmisagi ezin.Siviyag,sirke,sarmisak ve tuzu bir kasede karistirin.Derin bir kapta közlenmis sebzeler ve yag,sirke karisimini karistirip servis tabagina yayin ve maydanozla süsleyin.

AFIYET OLSUN!

KOLAY TIRAMISU


kekevi nde görüp denedigim ve sonuctan cok memnun kaldigimiz bir tatli.Herkese tavsiye ediyorum.Bu güzel tarif icin Kekevi'ne tesekkür ediyorum.Tarif asagidaki linkte;
http://www.kekevi.com/kkolaytiramisu.html
5-6 dilim kek (istediğiniz çeşidi kullanabilirsiniz) veya 1 paket hazır dikdörtgen
kek
Kreması için:
6 yemek kaşığı tozşeker
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
3 su bardağı süt
vanilya
Islatmak için:
1 yemek kaşığı granül kahve
1 su bardağı kaynatılmış su
1 yemek kaşığı şeker
Üzerine: ceviz veya fındık
parçaları
Yapılışı:
Kahve ve şekeri kaynar su ile karıştırıp hafif
soğumaya bırakın.
Şeker ve yumurtayı orta boy bir tencerede tercihen
tel çırpıcı ile karıştırın.
Un, nişastayı ve kakaoyu ilave edip karıştırdıktan
sonra sütü yavaşça ilave edip ocağın altını açın.
Koyulaşıp kabarcıklar çıkana kadar pişirip vanilyayı
ilave edin.
Saplı bardaklara veya tercih ettiğiniz cam kaselere
kek parçası yerleştirip kahveli karışım ile ıslatın.
Hazırladığınız kremadan koyup tekrar kek parçası
koyarak ıslatın ve en üste yine krema koyup ceviz ve fındık parçaları ile
süsleyin.
Diğer bardaklarada aynı şekilde malzemenizi
paylaştırıp bitirdikten sonra dolapta 2 saat kadar soğumaya bırakın.

KIZILCIK SURUBU


Blogumun ismine yakisan bir tarif olsun istedim bu sefer arkadaslar.Kizilciklari gecen gün toplayip surubunu yapmistim.Cok lezzetli,serinletici bir icecek.Tarifi portakalagaci. sitesinden aldim.

MALZEMELER:

yarim kg kizilcik
2,5 su bardagi tozseker
2 su bardagi su
2 tatli kasigi limon suyu

YAPILISI:

Kizilciklari yikayip bir su bardagi su ile iyice yumusayincaya kadar kaynattim.Sonra bunlari iyice süzdüm.2,5 su bardagi tozseker ve bir su bardagi su ile serbet yaptim ve süzdügüm kizilcik suyunu ekledim.Bir iki tasim kaynadiktan sonra limon suyunu ekledim ve tekrar bir iki tasim daha kaynattim ve sicak olarak kavanozlara bosalttim.Soguduktan sonra buzdolabinda muhafaza ettim.(Servis icin yarim su bardagi surup,yarim su bardagi suyu ekleyip karistin.)

MOZZARELLALI PITA EKMEGI


MALZEMELER:

3 adet pita ekmegi
büyüke 1,kücükse 2 domates
1 paket mozzarella
1 yemek kasigi zeytinyagi
oregano veya kekik,karabiber,tuz

YAPILISI:

Pita ekmeklerini islatip,200 dereceli firinda 2-3 dakika tuttuktan sonra cikartin.Domates ve mozzarellayi küp seklinde dograyip bir kaseye koyun.Üzerine zeytin yagini,tuzu ve baharatlari ekleyip karistirin.Soguyan ekmeklerin uclarini kesin.Peynirli karisimi iclerine doldurup,tost makinasinda peynirler biraz eriyinceye kadar hafifce bastirin.Sicak olarak servis yapin.

AFIYET OLSUN!

SADE KEK


MALZEMELER:


125 gr oda sicakliginda margarin (cok yumusak olacak)
2 yumurta,kücükseler 3 (oda sicakliginda bekletilmis)
1 su bardagi süt (Oda sicakliginda )
1 su bardagi tozseker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldigi kadar un(yaklasik 2,5-3 su bardagi)

YAPILISI:
Ilkönce derin bir kaba margarini koyup mikserle 3-4 dakika cirpin.Ardindan yumurta,seker ve vanilyayi katip tekrar 3-4 dakika daha cirpin.Sonra sütü katip cirpmaya devam edin.Ayri bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyin.Yavas yavas karisima katip en düsük ayarda cirpin.Un karistiktan sonra kek kalibini margarinle güzelce yaglayip,keki dökün.Önceden isitilmis 180-190dereceli firinda 45-50 dakika kadar pisirin.Firini kapatip icinde 10 dakika kadar daha tutup firindan cikarin.Soguduktan sonra kaliptan cikartip üzerine pudra sekeri serperek servis yapin.

LIMONATA


MALZEMELER:

3 adet limon
1 su bardagi tozseker
6-7 su bardagi su
ayrica tatlandirmak icin tozseker

YAPILISI:

Öncelikle limonlari yikayalim.Bunlari bir tencereye rendeleyip dörde bölelim.Sonra üzerine bir su bardagi toz seker döküp,tencerenin kapagini kapatip buz dolabinda bir gece bekletelim.Ertesi günü cok ince delikli süzgecten sikarak gecirelim.Eger süzgecten gecirdikten sonra cöpleri varsa temiz bir tülbentten süzelim.Bunun üzerine 6-7 bardak soguk su ve yeteri kadar seker koyup,seker eriyinceye kadar karistiralim.(Eger tadi hafif acimtiraksa su ekleyebilirsiniz)Soguk olarak servis yapalim.

AFIYET OLSUN!

TEREYAGLI EKMEKCIKLER


Malzemeler:

500 gr un
1 paket yasmaya
1 cay kasigi tozseker
250-300 gr ilik su
80 gr tereyag
2 silme cay kasigi tuz

Yapilisi:

Derin bir yogurma kabiniza unu eleyin.Ortasina cukur acip,mayayi parcalayip koyun.Üzerine toz seker serpin, biraz ilik su ve un ile mayayi karistirin.daha sonra un yogurma kabinin üzerini örterek 20 dakika maya kabarana kadar bekletin.Tereyagini kalan suyla eritin.(eger su soguk ise hafif isitin)Bu tereyagli suyu ve tuzu yogurma kabina dökün ve kulak memesi yumusakliginda bir hamur yogurun.(en az 6-7 dak)Tekrar yogurma kabinin üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat,hamur iki kat oluncaya kadar bekletin.Hamur kabardiktan sonra,tekrar biraz yogurun.Sonra hamuru mandalina büyüklügünde bezelere bölün(yaklasik 20 tane cikiyor) ve elinizle yuvarladiktan sonra oval sekil verin.Tepsinizi tereyagiyla yaglayin veya firin kagidi serin.Sekil verdiginiz bezeleri tepsiye dizin,üzerlerini bicakla cizin.Un serpin ve üzerlerini tekrar örtüp bir 20 dakika daha bekletin.Firini 220 derecede isitin.Firina dayanikli bir tasa sicak su koyup,firinin en altina yerlestirin.Firin isindiktan sonra ekmekleri orta katta yaklasik 25-30 dakika pisirin.


AFIYET OLSUN!

SEFTALILI CHEESECAKE


Malzemeler:
500 gr quark(süzme yogurt)
3 yemek kasigi süt
4 yemek kasigi siviyag
150 gr tozseker
200 gr un
2 cay kasigi kabartma tozu
100 ml krema
1 paket vanilya
1 yemek kasigi nisasta
3 yumurta
2 yemek kasigi irmik
yarim kg seftali
2 yemek kasigi pudra sekeri

Yapilisi:

500 gr quarkin 75 gramini ayirin.Ayirdiginiz quarki,süt,ve 150 gr tozsekerinden yarim cay bardagindan biraz fazla kadarini katip hep birlikte cirpin.Unu kabartma tozu ile karistirip,karisima katin ve yogurun.Kelepceli kalibi güzelce yaglayin.Yogurdugunuz hamuru merdane ile kalibin yanlarindan üc santim asacak sekilde acip kaliba yerlestirin.Kalan toz sekeri krema ve vanilya ile birlikte karistirin.Yumurtalarin sarilarini ve aklarini ayirin.Sarilari krema ile birlikte cirpin.Ayri bir kapta yumurta aklarini iyice sertlesene kadar cirpin.Nisasta ve irmigi kalan quarkla birlikte yumurta sarili karisima ekleyin.Yumurta aklarini da bu karisima yavas yavas karistirarak katin.Seftalileri kaynak suda 3-4 dakika kadar beklettikten sonra kabuklarini soyup,cekirdeklerini cikardiktan sonra ikiye bölün.Quarkli karisimin ücte birini kaliba dökün ve üzerine seftalileri yerlestirin.Onun üzerine geri kalan quarkli karisimi döküp,önceden isitilmis 200 dereceli firinda yaklasik 1 saat kadar pisirin.(firinin alt katinda)
Pistikten sonra firini kapatip tekrar 10 dakika firinda tutun.Servisten önce üzerine pudra sekeri serpin.(Yemeden evvel buzdolabinda en az 4-5 saat buzdolabinda bekletmenizi tavsiye ederim)

AFIYET OLSUN!

KAYISI MARMELADI

Gecen gün marketten bir kiloya yakin kayisi aldim.Bunlarin cogu olgun,bazilari da az olmuslardi.Ben kayisinin az olmuslarini yemesini sevdigimden,bunlari yemek icin ayirdim.Geri kalan olmus kaysisilardan ne yapayim diye düsünürken aklima marmelat geldi ve yapmaya karar verdim.Bunlari tarttigimda yedi yüz gr kadar ciktilar.Iste yukarida gördügünüz marmeladin tarifi söyle;

Malzemeler:
700 gr olgun kayisi
600 gr tozseker
yarim limonun suyu
yarim cay bardagi su

Yapilisi:
Ilkönce kayisilari yikadim.Sonra bunlari ikiye bölüp cekirdeklerini cikardiktan sonra mutfak robotunda püre haline getirdim.Bir tencereye koyup üzerlerine seker döktükten sonra bir gece beklettim.Ertesi gün,kayisilar suyunu salinca icine yarim bardak suyu da ekleyip,yavas isida koyulasana kadar kaynatip,ocaktan almadan evvel limon suyu da ekleyip cok az daha kaynadiktan sonra ocagin altini kapattim.

KECI AYAGI


Keci ayagi benim cok sevdigim hamurisi cesitlerinden bir tanesi...Ben daha cocuk yaslardayken halam bunlardan cok yapardi.Türkiye'ye her gidisimde ondan tarifi almak istiyordum ama hep unutuyordum.En son bu sefer unutmadan icine ne konuldugunu sordum.Bana malzemelerin miktarini söylemedi,sadece icine ne konulacagini anlatti.Ben de gecen gün malzemelerin miktarini kendime göre ayarlayip yaptim ve cok lezzetli ve yagda pismesine ragmen hafif oldu.Tarifi sizlerle paylasmak istiyorum;

MALZEMELER:

1 cay bardagi yogurt
2 cay bardagi ilik su
1 cay kasigi karbonat
tuz
aldigi kadar un
kizartmak icin siviyag

YAPILISI:

Yogurma kabina malzemelerin hepsini katip kulak memesi yumusakliginda bir hamur yaptim.Hamuru 10 dakika kadar dinlendirip,ikiye böldüm.Her iki parcayi silindir seklinde bir parmaktan daha genislikte uzattim.Sonra yaklasik üc cm uzunlugunda parcalara kesip,her iki ucundan hafif kestim.Daha sonra Kizgin yagda kizartip hemen servis yaptim.
Not:Hamurun icine tuz yerine seker koyup,üzerine pudra sekeri de serpip tatli keci ayagi elde edebilirsiniz.

ELMALI KURABIYE


Türkiye'deyken kardesimin esi,Arzu'cumun abisinin dügünü oldu.Dügünden bir kac gün önce de ceyiz serilmisti.Biz de Arzu'lardaydik ogün.Kiz tarafina mamalar hazirladik,Arzu'nun anneannesi sevgili Gülseren ablamizla birlikte.Gülseren ablamiz,yaprak sarmasi,patates salatasi,sigara böregi,kisir,ben de cayli kek,pamuk pogaca ve elmali kurabiyeleri yaptim.Elmali kurabiyenin tarifini sizlere vereyim;

MALZEMELER:

250 gr margarin(oda sicakliginda bekletilmis
1 yumurta
2 kasik yogurt
1 cay bardagi siviyag
1 su bardagi tozseker
yarim paket kabartma tozu
aldigi kadar un
ayrica;
3 adet elma
3 corba kasigi tozseker
1 seker kasigi tarcin
pudra sekeri

YAPILISI:

Elmalari soyup rendeleyin,sekerle birlikte kavurun.En son tarcini katip bir kenarda bekletin.Margarini,yumurta ve seker ile karistirin.sonra,yogurt,siviyag,kabartma tozu karistirilmis unu da katip kulak memesi yumusakliginda bir hamur yogurun.Ceviz büyüklügünde parcalar kopartin.Avucunuzda actirin ve icine elma koyup iki tarafini birbirinin üzerine kapatip sekil verin.Kagit serilmis veya hafif yaglanmis tepsiye dizin.Önceden 180 derecede isitilmis firinda renkleri cok hafif pembelesinceye kadar pisirin.Soguduktan sonra üzerlerine pudra sekeri serpip servis yapin.

AFIYET OLSUN!

MANTAR KURABIYE


Malzemeler:
250 gr margarin
1 su bardagi nisasta
5 corba kasigi pudra sekeri
2-2,5 su bardagi kadar un
1 corba kasigi kakao

Yapilisi:
Oda sicakliginda yumusamis margarini,pudra sekeri ve nisasta ile iyice karistirarak yedirin.Unu da katip cok sert olmayan bir hamur yapin.Sonra ceviz büyüklügünde parcalar koparip,elinizle yuvarlayarak tepsiye dizin.Bir sisenin agzini kakaoya bulayip kurabiyelerin üzerine bastirarak mantar sekli verin.180 dereceli firinda kurabiyeler beyaz kalacak sekilde pisirin.

AFIYET OLSUN!

KIYMALI BÖREK


MALZEMELER:

3 adet yufka (yarim kg)
250 gr kiyma
3 adet kuru sogan
2 yemek kasigi siviyag
tuz,karabiber

1 su bardagi süt
1 cay bardagi sivi yag
1 yumurta
2 yemek kasigi yogurt

YAPILISI:
Sogani yemeklik dograyip,siviyag ile hafif pembelesinceye kadar kavurun.(Tencere celik veya aliminyum olsun.Teflon tencerede daha kuru oluyor) kiymayi katip birlikte kavurun.Tuzunu ve karabiberini katip ocaktan alin.Sütü,yumurtayi,yogurdu ve yagi cok az da tuzu bir kasede karistirin.Yufkanin ilkini masaya serip,bu karisimdan kasikla yufkanin üzerine serpin.Kiymanin ücte birini yufkanin her tarafina gelecek sekilde dagitin.Iki uctan iceri gelecek sekilde rulo yapip ortada birlestirin.Yaglanmis tepsiye ruloyu serin.Diger iki yufkaya da ayni islemi uygulayip,geriye kalan sütlü karisimdan yufkanin üzerine sürün.Önceden isitilmis 250 dereceli firinda pisirin.
Burada Türk bakkallarinda satilan yufkalar Türkiye'dekilere göre daha kuru olduklari icin rulo yaparken biraz zorlandim ama sonucta börek gayet basarili ve lezzetli oldu.

AFIYET OLSUN!

LIMON SOSLU KEK


MALZEMELER:
125 gr oda sicakliginda erimis tereyagi veya margarin
1 su bardagi tozseker
3 yumurta
cay kasiginin ucuyla tuz
1 adet limon
250 gr un
yarim paket kabartma tozu
ayrica;75 ml limon suyu,50 gr pudra sekeri

YAPILISI:
Oda sicakliginda iyice yumusayan yagi seker ve tuz ile birlikte mikserle iyice cirpin.Yumurtalari ve rendelenmis limon kabugunu da katip 4-5 dakika cirpin.Unu kabartma tozu ile birlikte eleyip yava yavas karisima katip mikserin en düsük ayarinda,un karisima yedirilinceye kadar cirpmaya devam edin.Uzun bir kek kalibini margarin ile güzelce yaglayip,önceden isitilmis 180-190 dereceli firinda 50-60 dakika kadar pisirin.Kek pistikten sonra kürdanla 7-8 yerinden delin ve biraz ilinmasini bekleyin.Pudra sekeri ve limon suyunu karistirip,ilinan kekin üzerine dökün ve kalipta biraz beklettikten sonra servis yapin.(bu kek cok sogumadan yenirse daha lezzetli oluyor)

AFIYET OLSUN

KOLAY HINDI SOTE VE SADE PILAV


Bu yemek kirmizi et sevmeyen veya yiyemeyenler icin cok ideal.Tadi cok lezzetli ve hafif bir yemek.Yapimi da cok kolay ve cabuk hazirlaniyor.Yaninda pilav da oldukca yakisiyor.

HINDI SOTE ICIN;
MALZEMELER;

Yarim kilo hindi kusbasi
bir adet kuru sogan
2-3 yemek kasigi siviyag
2 adet domates
tuz,karabiber,kekik

YAPILISI:

Kurusogani dograyip bir sivi yag ile cokj hafif pembelesinceye kadar kavuralim.Eti yikayip iyice süzdürmeden tencereye katalim.Orta isili ocakta kaynatalim.Domatesi icine rendeleyelip,pisirmeye devam edelim.En son tuzunu ve baharatlarini katalim ve etler yumusayincaya kadar pisirelim.Eger suyu azalirsa az kaynar su ilave edebiliriz.(Eger isterseniz,sogan kavrulurken bir adet sivri biber de katabilirsiniz.Benim cocuklar sevmedigi icin ben koymadim)

AFIYET OLSUN!
SADE PILAV
Malzemeler:

2 su bardagi pirinc
4 su bardagi su
3-4 yemek kasigi siviyag veya 2 yemek kasigi tereyagi
tuz
YAPILISI:

Pirincleri iliktan biraz daha sicak su ve tuzla islatalim ve yarim saat kadar bekletelim.Tencereye Yagi koyup kizdiralim,pirinci yikayip süzdürerek tencereye ilave edelim.Pirincler seffaflasincaya kadar orta ateste kavuralim.Suyu kaynatip tencereye ilave edelim ve tuzunu da koyup bir iki dakika hizli ateste kaynatip,ocagin altini kisalim ve tencerenin kapagini kapatarak suyu cekilene kadar pisirelim.Sonra tencereyi ocaktan alip dinlendirip servis yapalim.

AFIYET OLSUN!

KÖRILI RISOTTO


MALZEMELER:

1-2 yemek kasigi siviyag
1 adet kurusogan
1 dis sarmisak
200 gr pirinc
1 tablet bulyon
6 dl sicak su
1-2 yemek kasigi köri
1 cay bardagi kadar parmesan veya baska bir tür kasar peyniri

YAPILISI:

Tencerede yagi isitin.Sogani ve sarmisagi dograyip tencereye koyup hafif pembelesinceye kadar kavurun.Pirinci yikayip katin ve biraz kavurduktan sonra köriyi ekleyin.Birlikte pirincler seffaflasmaya baslayincaya kadar kisik ateste kavurun.Bulyonu sicak suda eritip pirince katin.Hizli ateste 1-2 dakika kaynattiktan sonra ocagi kisin, 15-20 dakika suyunu cekene kadar pisirin.Daha sonra peyniri koyup iyice karistirin.
Not:Risotto pilavinda Türk usülü pilavlar gibi pirincler tel tel olmuyor.Demlenmesini beklemeye gerek yok.

CILEK RECELI


MALZEMELER:
1200 gr cilek
1 kilo toz seker
yarim limonun suyu

YAPILISI:
Ilk önce cilekleri güzelce yikadim.Büyük olanlar ikiye,dörde bölüp,kücüklerini de bütün olarak büyükce bir tencereye dizdim.Üzerlerine de sekeri döküp,bir gece sekeri eriyip suyunu salana kadar beklettim.Ertesi sabah tencereyi ocaga alip önce yüksek ateste kaynayana kadar tuttum.Sonra ocagin altini kisip,recel koyulasana kadar pisirdim.Bu arada köpükleri de delikli kepce ile almayi ihmal etmedim.Ocagi kapatmadan evvel yarim limonun suyunu kattim cok az daha pisirdim ve ocaktan aldim.Recelim böylece hazir oldu.

AFIYET OLSUN!

KIYMALI TAZE FASULYE (DÜDÜKLÜ TENCEREDE)




MALZEMELER:

Yarim kilo taze fasulye
150 gr kiyma
2 corba kasigi siviyag
1 adet orta boy kurusogan
1 adet domates
3 adet orta boy patates
1 yemek kasigi domates salcasi
1 su bardagi su
tuz

YAPILISI:

fasulyeleri ayiklayip ikiye böldükten sonra yikayin.Sogani dograyin.Tencerenin icinde yagi hafif kizdirdiktan sonra soganlari katip hafif pembelesinceye kadar kavurun.Kiymayi ekleyin,biraz kavurun.Ssalcayi da katip bir iki dakika kavurduktan sonra rendelenmis veya kabugu soyulup dogranmis domatesi ekleyin ve beraber bir kac dakika pisirin.Fasulyeleri ekleyin bunlari da 5-6 dakika kadar kavurun.Bir taraftan bir su bardagi suyu isitin,tencereye ilave edin.Tuz katip düdüklü tencerenin kapagini kapattiktan sonra pisirin.(Ben ilk basta yüksek isida düdügü ötene kadar kaynattiktan sonra ocagi en düsük ayara getirip 10 dakika kadar pisiriyorum)
Fasulyeler kaynadiktan ve tencerenin basinci düstükten sonra Soyulup dogranmis patatesleri katin ve tekrar 2-3 dakika pisirin.

AFIYET OLSUN!

MOZZARELLALI KAHVALTI EKMEKLERI


MALZEMELER:

8 dilim ekmek
1 dis sarmisak
2 yemek kasigi zeytinyagi
8 dilim domates
1 paket mozzarella(8 dilim)
8 yaprak taze feslegen
taze cekilmis karabiber
tuz

YAPILISI:

Ekmek dilimlerini tepsiye dizip 250 derecede iki üc dakika kadar kizartin.Firindan cikarip sarmisagi hemen üzerlerine sürün ve zeytinyagini üzerlerine paylastirin.Karabiberini de serpin.Domates dilimlerini ekmeklerin üzerine yerlestirin.Tuz serpin.Feslegen yapraklarini paylastirip,mozzarella dilimlerini de üzerlerine dizip firinda 200 dereceli firinda mozzarellalar eriyene kadar tutun.

CUP ROMANOFF


MALZEMELER:

Bir kup icin;
3 top vanilyali dondurma,
5-6 adet cilek.
2 seker kasigi hazir cilek sosu,
ve cirpilmis taze krema.

YAPILISI:

Cilekleri dilimleyip,donduma kabinin icine dizin,üzerine cilek sosunun yarisini dökün.Vanilyali dondurmayi dondurma kasigi ile cileklerin üzerine yerlestirin.Cirpilmis kremayi,krema torbasiyla dondurmalarin üzerine yerlestirin.Onun üzerine de kalan cilek sosunu dökün ve hemen servis yapin.

AFIYET OLSUN:

CIKOLATALI MILFÖYLER


MALZEMELER:

8 yaprak milföy,
8 dilim cikolata,
pudra sekeri.

YAPILISI:

Milföylerin ortalarina birer dilim cikolata koyup,her iki taraftanda üzerlerine kapatin.Kagit serilmis tepsiye dizip,önceden isitilmis 200 dereceli firinda üzerleri kizarincaya kadar pisirin.Ilindiktan sonra üzerlerine pudra sekeri serpip servis yapin.

AFIYET OLSUN

HAMBURGER


http://tubaninpenceresinden.blogspot.com/ blogunda gördügüm sandvic ekmeklerini deneyim dedim.Iyi ki de denemisim.Ekmekler öyle harika oldular ki anlatamam.Tarif icin Tugba arkadasimiza cok tesekkür ediyorum,sizlere de tavsiye ederim.


MALZEMELER:

1 kap su,
2 yemek kasigi tereyag veya margarin(oda sicakliginda yumusatilmis),
1 yumurta,
3 1/4 kap un,
1/4 kap seker,
1 tatli kasigi tuz,
3 tatli kasigi kuru maya,
ayrica bir kasik erimis tereyagi.

YAPILISI:

Ekmek makinasina bir kasik tereyagi haric bütün malzemeleri katip hamur yogurma programinda hamurunuzu hazirlayin.1,5 saatlik süre dolduktan sonra kaptan alip unlanmis tezgahin üzerine hamuru koyun ve üzeri örtülü 10 dakika daha bekletin.Bu arada ellerinizi unlamaniz,hamuru alirken iyi olur.
Tepsiye alu folyo serin.Hamuru rulo yapip,15 esit parcaya bölün(ben köftelerin miktarina göre 12 parcaya böldüm).Her birine yuvarlak sekil verip,tepsiye dizin.180 derecede pisirin.Pismesine yakin,üzerlerine bir firca ile erimis tereyagi sürün.Üzerleri kizarinca firindan alin.Hamburgerleri istediginiz gibi hazirlayabilirsiniz.Ben,köfteleri izgarada pisirip,aralarina domates,sogan,salatalik tursusu,yesil salata,ketcap ve mayonez koyup hazirladim.

AFIYET OLSUN

SIMIT


Resimde gördügünüz simidin tarifini ilk
http://lacocinadenilay.blogspot.com/
sitesinde gördügümden beri sikca yapiyorum.Daha önce onca simit tarifi denedim ama bunlar gibi olmamisti ama bunlar Türkiye'deki sokak simitlerini aratmiyorlar.Özellikle bizler gibi yurt disinda yasayanlar ve temizlige dikkat edenler icin ideal.Hepinize tavsiye ederim.Bu tarifi yayinlayan arkadasimiza tesekkür ediyorum.

Ben tarifin yazilisini siteden oldugu gibi yayinlamak istiyorum.

Malzemeler : Başlangıç mayası : 4 çay kaşığı kurumaya 1 çay kaşığı şeker 1/2 kap ılıktan sıcakça su 1/2 kap un Simit için gereken malzeme : 1.5 kap un ( yarım kabı kepekli olsun) 1/2 kap başlangıç mayası 1 çay kaşığı tuz 2 çay kaşığı şeker 2 çay kaşığı kurumaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ 1/2 kap su Bolca susam Pekmez Su Yapımı : Başlangıç mayası için gereken mayayı, şekeri ve suyu bir kapta karıştırıp, 10 dakika bekletelim. Kabarma eğilimi gösterince unu ekleyip çok az karıştıralım ve tam yarım saat bekletelim mayamızı. Simit için gereken malzemelerimizle yani un, tuz, sıvıyağ, başlangıç mayası, kuru maya, şeker ve suyla bir hamur yapalım. Bu hamur ele yapışan bir hamur olacak. Elimizi unlayarak hamuru güzelce yoğuralım. Hamur elle çekiştirilince uzayan bir hamur olacak. Sonra iç tabanını yağladığımız bir kabın içine hamuru koyalım ve hamurun üstünü de yağlayıp hamuru 1 saat mayalanmaya bırakalım. İlk yarım saat tamamlanınca hamurun gazını çıkarmak için hamuru zarf gibi katlayıp tekrar mayalandırmaya devam edelim. Mayalama işlemi bitince hamurdan her biri 40 gram ağırlığında bezeler yapalım. Yaklaşık 8 -9 tane çıkıyor. Sonra bu bezeleri unladığımız tezgahta rulo yapıp bekletelim yine bir yarım saat kadar. Mayalama işlemi sonunda fırınımızı 230 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Büyükçe bir kasenin içine 1.5 kap kadar su koyalım ve içine 2 yemek kaşığı pekmez atıp karıştıralım. Yine genişçe ve büyük bir kaba susam koyalım. İki tane fırın tepsisini yağlayalım ya da yağlı kağıt serelim. Fırınımızın içine metal bir kap koyup ısıtalım. Sonuncu mayalama işlemi bitince, bir ruloyu alıp, elimizle çekiştirerek uzatıp, iki ucundan bağlayıp simit şekli verelim ve bu simidi önce pekmezli suya sonra da susama bulayıp tepsiye koyalım. Bütün rulolara aynı işlemi yapıp bu arada yine biraz daha mayalanması için bekletelim. Bu arada fırına koyduğumuz kabı çıkarıp içine 10 tane buz atıp tekrar fırının alt tarafına kabı koyalım. Bu arada bir sprey şişesinin içine su koyalım. Fırın ısınınca tepsideki simitlere spreyle su sıkıp, doğru fırına sürelim. Yaklaşık 20 dakika da pişiyor. Dikkatli olun, simitler yanmasın. Sonra ikinci tepsiyi de koyun. Onlar da pişince temiz bir bezin içine simitleri koyup sarın. Soğuyunca yiyeceğiniz kadarını saklayın dolapta, yemeyeceğiniz kadarını da dondurucuya kaldırabilirsiniz. Afiyet olsun!

FINDIKLI CUBUKLAR


Yemek Etkinligi'ne katildigim ikinci tarifim ise yukarida gördügünüz kurabiyelerim.Bunlar Isvicre'de sevilen, marketlerde ve pastanelerde de satilan ve bazi kafelerde kahvenin yaninda ikram edilen bir kurabiye cesididir.Bunun özelligi sert olmasi.Tadi cok nefis bir kurabiye begeneceginizden eminin.

MALZEMELER:

100 gr tereyagi veya margarin,
1 yumurta,
100 gr tozseker,
1 cimdik tuz,
125 cekilmis findik(kavrulmamis),
150 gr un,
1 yumurta sarisi,
Bitter cikolata.

YAPILISI:

Oda sicakliginda bekleyen yagi mikserle cirpalim.Tozseker,yumurta ve tuzu da ekleyip karisim acik renk alincaya kadar cirpmaya devam edelim.Findiklari da katalim,ardindan unu üzerlerine eleyip bir hamur yoguralim.Buz dolabinda yarim saat kadar bekletelim.Daha sonra hamurumuzu merdane ile bir parmak kalinliginda olacak sekilde acip, 1'e 5 cm uzunlugunda keselim.Yumurta sarisini üzerlerini sürerek 200 dereceli önceden isitilmis firinda 10-15 dakika kadar pisirelim.Pisip soguduktan sonra istege göre uclarini benmari usulde eritilmis cikolataya batiralim.

AFIYET OLSUN!

LANDÖSE (PASTANE KURABIYESI)



MALZEMELER:

1 paket oda sicakliginda margarin,
2 su bardagi pudra sekeri,
4 adet yumurta,
4 su bardagi un,
Kayisi marmeladi,
1 paket bitter cikolata,
Yesil fistik,
Hindistan cevizi.
(Ben bu malzemenin yarisini kullanarak kurabiyelerimi hazirladim.)

YAPILISI:

Oda sicakliginda yumusamis margarini bir kase icinde mikserle köpürtelim.Üzerine pudra sekerini yavas yavas ekleyelim.Yumurtalari da teker teker icine kiralim.Unu ilave edip cok yumusak bir hamur yoguralim.Tepsiye kagit döseyelim yada yaglayalim.Hamur sikma torbasina hamurumuzu doldurup parmak büyüklügünde sikalim.Önceden isitilmis 180 dereceli firinda kurabiyeler hafif renk alana kadar pisirelim.Pistikten sonra sogutup kurabiyelerin alt taraflarina kayisi marmeladi sürerek birbirlerine yapistiralim.Cikolatayi benmari usulü eritelim ve bir uclarini cikolataya batirip fistik veya hinditan cevizine batirarak servis yapalim.

AFIYET OLSUN!

TARIF, OKTAY USTA'YA AIT.

PIRASALI ARNAVUT BÖREGI


Bu böregi en yakin Arnavut arkadasim Atiye'den ögrendim.Eli o kadar cabuk ki on dakika icerisinde bu böregi hazir ediyor.Ve ilk defa ben bu arkadasimda en hafif pirasali böregini yedim.Hafifliginin nedeni ise pirasanin icine yogurt katilmasi sanirim.Ve artik ben de bu böregi ögrendim ve kendim yapabiliyorum.Ayrica kuru fasulye ve lahanalisi da yapiliyor ve bunlar da benim hosuma gidiyor.Tarife gelince;


MALZEMELER:

Hamuru icin;
Yarim kilo un,
1 corba kasigi sirke,
su ve tuz.
Ici icin;
3 adet pirasa,
1 su bardagi yogurt,
2 corba kasigi siviyag,
tuz.
Ayrica yufkalarin arasina sürmek icin,bir su bardagi siviyag.

YAPILISI:

Ilk önce hamur kabinin icinde, un, sirke, aldigi kadar su ve tuz ile kulak memesi yumusakliginda bir hamur yoguralim.(yaklasik 10 dakika) Üzerini örtüp 15-20 dakika kadar bekletelim.Bu arada pirasalari yikayip kücük parcalar halinde dograyalim ve 2 kasik siviyagda kavuralim.Pistikten sonra tuzunu ve yogurdu karistiralim.
Sonra hamuru 10 kücük,3 daha büyük bezelere bölelim.Kücük bezeleri pasta tabagi büyüklügünde acip,aralarina yag sürerek üstüste dizelim,en üsttekine yag sürmeyelim.Diger daha büyük olan bezelere de ayni islemi uygulayalim.Üstüste dizdigimiz 10'luk bezelerin hepsini birden tepsi büyüklügünde acalim.Tepsiye yayalim,üzerine pirasayi yerlestirelim ve yag da serpelim.Diger 3'lük bezeleri de acip tepsiye, digerinin üzerine kapatalim.Bir su bardagina yari su ve kalan yagi karistirip yufkalarin üzerine serpelim ve önceden isitilmis 250 dereceli firinda pisirelim.Pistikten sonra üzerlerine su serpip örterek beklettikten sonra servis yapalim.

AFIYET OLSUN!

TERBIYELI TAVUK CORBASI


MALZEMELER:

1 adet tavuk budu
1 corba kasigi un
2 corba kasigi siviyag
1 litre tavuk suyu
yarim cay bardagi tel sehriye
tuz
Terbiyesi icin;1 limonun suyu, 1 yumurtanin sarisi, yarim cay bardagi soguk su

YAPILISI:

Ilk önce eti 5-6 bardak suyla haslayin,sonra kücük parcalara bölün.Bir tencereye 2 kasik siviyagi koyup unla birlikte,un hafif pembelesinceye kadar kavurun.Eti hasladigimiz sudan 4 su bardagi kadarini tencereye yavas yavas devamli karistirarak dökün.
Kaynamaya birakin,kaynamaya baslayinca parcalanmis etleri ekleyin.10 dakika kadar kaynayinca tel sehriyeyi ekleyin,sehriyeler yumusayincaya kadar kaynatin.Tuzunu ayarlayin.
Bir limonun suyunu bir kasede, yumurta sarisi ve soguk suyla birlikte cirpin.Daha sonra corbaya yavas yavas dökün.5 dakika kadar kaynattiktan sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN!

CIN YEMEGI


Bu yemegi gerek saglikli olmasindan,gerekse hafifliginden dolayi ailecek çok seviyoruz.Içinde hem protein,hem karbonhidrat,hem de vitamin olan bir yemek türü.Tavsiye ederim.

MALZEMELER:

Yarim kilo tavuk gögsü,
1 adet kurusogan,
1 adet kabak,
1 adet havuç,
1 adet kirmizi dolmalik biber,
200 gr soya filizi,
5-6 adet taze mantar,
3-4 yaprak marul,
2 adet taze soganin saplari,
2 yemek kasigi siviyag,
1 Türk kahvesi fincani soya sosu,
1 Türk kahvesi fincani sicak su,
250 gr cin eristesi.
YAPILISI:

Tavuk gögsünü yikayip kücük parcalara dograyalim.Sogani da yemeklik dograyalim.Kabak,havuc ve biberi jülyen sekilde dograyalim.Mantari dilim dilim kesip marul ve taze soganlari da dograyalim.Ilk önce varsa wok tavasina,yoksa büyükce bir teflon tencereye yagi koyup kizdiralim.Ardindan eti hizli ateste bir-iki kez cevirelim.Sogani katip gene bir-iki kez çevirip diger sebzeleri de (sert sebzelerden baslayarak)katip kavuralim.Soya sosunu ve sicak suyu katip,15 dakika kadar orta ateste pisirelim.
Makarnamizi haslayalim ve süzdükten sonra yemegimize katip servis yapalim.
Not:Bu yemege soya sosunun tuzu yeterli oldugundan ayrica tuz katmiyoruz.

AFIYET OLSUN:

CILEKLI MILKSHAKE


MALZEMELER:

200 gr cilek
1 yemek kasigi limonsuyu
1-2 yemek kasigi seker
600 ml soguk süt

YAPILISI:

Cilekleri temizleyin,seker,limon suyu ve süt ile birlikte mikserde cilekler püre haline gelinceye kadar karistirin.Daha sonra bardaklara döküp servis yapin.

FRAPPE yapmak isterseniz,icine 200 gr vanilyali veya cilekli dondurma ekleyip, diger malzemelerle birlikte mikserde cirpin.

AFIYET OLSUN!

IZGARA SEBZE


MALZEMELER:

2 adet kabak.
2 adet patlican,
3 yemek kasigi zeytinyagi,
kekik,
tuz,
karabiber.

YAPILISI:

Patlicanlari ve kabaklari soyup,ikiye bölerek, yarim cm kalinlaginda dilimlere keselim.Yag,karabiber,tuz ve kekikle harmanlayalim.Izgarada her iki taraflarini pisirip servis yapalim.
Ben sebzeleri,kizartmaya göre daha hafif oldugu icin böyle hazirlamayi tercih ediyorum.Böylelikle fazla yag cekmiyorlar.Ayrica siz,biber,mantar,vs... gibi sebzeleri de ayni sekilde hazirlayabilirsiniz.

AFIYET OLSUN:

FIRINDA TAVUK KANAT


MALZEMELER:

1 kg tavuk kanadi,
1 seker kasigi salca,
1 seker kasigi soya sosu,
1 cay kasigi kirmizi toz biber,
1 cay kasigi kekik,
1 seker kasigi tuz,
1 cay kasigi köri,
1 seker kasigi su,
1 seker kasigi siviyag,
yarim cay kasigi karabiber.

YAPILISI:

Bir kasenin icinde malzemelerin hepsini karistiralim.Tavuk kanatlarini güzelce yikayip süzdürelim.Daha sonra bu karisima bulayip yarim saat kadar bekletip,220-230 dereceli firinda,kanatlar kizarincaya kadar pisirelim.(yaklasik 1 saat)

AFIYET OLSUN

SANDEVIC EKMEGI


MALZEMELER:
500 gr un,
yarim paket yas maya,
2 yumurta,
1 yemek kasigi tozseker,
ceyrek paket margarin(yaklasik 60 gr)
1 seker kasigi tuz
1 su bardagindan cok az fazla su

YAPILISI:
Mayayi yarim bardak ilik suyla ezelim.Hamur yogurma kabina unu eleyelim.Ortasini acip mayali suyu koyalim ve üzerini unla örtüp 15-20 dakika bekleyelim.Daha sonra 1 yumurtayi,oda sicakliginda iyice yumusamis margarini,tuzu,sekeri ve kalan yarim bardak ilik suyuda katarak 10 dakika kadar yoguralim.Hamurun yumusak olmasi ve biraz ele yapismasi gerekir.Üzerini nemli bezle örtüp 1 saate yakin kabarmasini bekleyelim.Kabardiktan sonra bir iki kere daha yogurup,yumurta büyüklügünde parcalara kopararak elimizle uzun sandvic sekli verelim. Yaglanmis veya kagit serilmis tepsiye dizip,15 dakika kadar tepside bekletelim.Daha sonra üzerlerine kalan bir yumurta sarisini sürüp 190-200 derecede 15-20 dakika kadar pisirelim.Ben aralarina findikli cikolata koydum.Siz istediginiz gibi sandvicleri hazirlayabilirsiniz.

AFIYET OLSUN!

BUHARDA HAVUC


Iste sizlere hafif bir yemek.Diyet yapanlarin rahatlikla yiyebilecegi bir sebze yemegi,ister sade olarak,ya da etin yaninda garnitür olarak yiyebilirsiniz.Tarife geceyim;


MALZEMELER:

Yarim kilo havuc,
1 seker kasigi kadar tereyagi,
kücük bir kuru sogan,
1 adet sebze bulyon,
yarim Türk kahvesi fincani kadar sicak su,
istege göre tuz.YAPILISI:

Sogani kücük kücük dograyip,tereyaginda hafif kavuralim.Havuclari kabuklarini soyup yikadiktan sonra yarim cm kalinliginda yuvarlak dilimler halinde dograyalim.Bunlari kavrulmus sogana katalim.ilk önce hizli ateste 2 dakika kadar cevirip,sonra ocagi en düsük ayara cevirelim ve 5-6 dakika arada karistirarak tencerenin kapagini kapatip pisirelim.Sonra yarim fincan sicak suyun icinde bulyonu eritip havuclara katalim ve kisik ateste havuclar yumusayip suyunu cekinceye kadar pisirelim.

Ben yanina tavuk gögüs filetoyu tuz,karabiber ve kekikle tatlandirip izgarada pisirdim.

AFIYET OLSUN!

ZEYTINYAGLI BIBER DOLMASI


MALZEMELER:

Yarim kilo dolma biber
1 su bardagi pirinc
2 su bardagi su
2 adet kurusogan
1 yemek kasigi salca
1 adet domates
6 yemek kasigi zeytinyagi
karabiber
nane
tuz

YAPILISI:

Ilkönce biberlerimizi yikayip,iclerini tuzla ovalim.Her biberi bicagin ucu ile iki veya üc yerinden delelim.Soganlari yemeklik dograyalim ve bir tencerede 3 kasik zeytinyagi ile hafif pembelesinceye dek kavuralim.Salcayi katip,1-2 dakika daha kavuralim.Pirinclerimizi yarim saat önceden ilik,tuzlu suda bekletelim.Sonra yikayip tencereye ilave edelim.Pirincler seffaflasincaya kadar kisik ateste kavuralim.Diger tarafta 2 bardak suyumuzu kaynatip,bunun 1 bardagini tencereye dökelim.1-2 dakika harli etsete kaynattiktan sonra ocagin altini kisip pirincler suyunu cekene kadar pisirelim.Pistikten sonra ocaktan alip icine tuzu ve baharatlarini katalim.Sonra biberlerimizi doldurup üzerlerini domates dilimleri ile kapatalim.Geri kalan 1 bardak sicak suya 3 kasik zeytinyagi ve tuzu karistirip,tencereye dökelim ve orta ateste pisirelim.Ilindiktan sonra servis yapabiliriz.
AFIYET OLSUN!

TAVUK YE# 21 KREMALI SCHNITZEL


MALZEMELER:
4 dilim gögüs fileto
2 yemek kasigi un
3 yemek kasigi siviyag
1 tablet tavuk bulyon
2 dl sicak su
2 dl taze krema
karabiber,tuz

YAPILISI:
Gögüs filetolarini yikayip,kurulayalim.Daha sonra bunlari una bulayalim.Tavaya 2 kasik yag koyup kizdiralim.Etleri her iki taraflarini 3-4 dakika kizartalim.Üzerlerine tuz ve karabiber serpip bir kenarda bekletelim.Tavuk bulyonu 2 dl sicak suyun icerisinde eritelim.Etleri pisirdigimiz tavanin icine bulyonumuzu koyup kaynatalim,daha sonra kremayi da ekleyip biraz daha kaynatalim.Pisen etlerimizi tavaya ekleyip 3-4 dakika daha krema hafif koyulasana kadar ocakta tutalim ve eriste ile servis yapalim.

AFIYET OLSUN!

SÜPANGLE


MALZEMELER:

1 litre süt
1 su bardagi tozseker
5 corba kasigi un
3 corba kasigi kakao
75 gr margarin
1 paket siyah cikolata
1 paket vanilya
kek parcalari veya kakaolu bisküvi

YAPILISI:

Tencerenini icine sütü,unu, sekeri ve kakaoyu koyup karistiralim.Bunu ocaga koyup,orta ateste devamli karistirarak pisirelim.Pistikten sonra ocaktan alip,margarini,cikolatayi ve vanilyayi icine katalim.Margarin ve cikolata eriyinceye kadar karistirmaya devam edelim.Kaselerin diplerine kek veya bisküvi koyup üzerlerine süpanglemizden dökelim.Soguyunca üzerlerine hindistan cevizi serpip servis yapalim.

AFIYET OLSUN!

BESAMELLI KUSKONMAZ


Kuskonmazlari ben normal sade haslayip,hazir hollandez sos ile birlikte yiyorduk.Bu sefer de degisiklik olsun diye internette tarif aradim,yabanci bir yemek sitesinde besamelli kuskonmaz tarifi gördüm ama bu tarifte daha cok malzemeler vardi. Ben bunun sadesini deneyim dedim ve denedim,hosumuza da gitti.

MALZEMELER:

1 kilo yesil kuskonmaz
1 yemek kasigi tereyagi
tuz
Besamel sosu icin:
2 su bardagi süt
1 yemek kasigi tereyagi
2 yemek kasigi un
tuz
1 su bardagina yakin kasar peyniri

YAPILISI:

Kuskonmazlarimizi soyup,yikayalim.Büyük bir tencereye su koyup kaynatalim.TUZ ve tereyagini katip kuskonmazlari da ekleyip yumusayana kadar haslayalim.Diger taraftan besamel sos icin kück bir tencerede tereyagini eritip unla birlikte hafif pembelesinceye kadar kavuralim.Sütü de ekleyip,el cirpicisiyla devamli karistirarak orta ateste kaynayatalim.tuzunu da ekleyip kenara alalim.Kaynayan kuskonmazlari pisirecegimiz kaba yatiralim,daha sonra üzerine sosu dökelim.Onun üzerine de kasari serpelim ve 200 derecede peynir eriyip hafif kizarincaya kadar pisirelim
AFIYET OLSUN!

DAMLA CIKOLATALI MUFFINS


MALZEMELER:

1 yumurta
1/2 neskafe fincani süt
1 " " yogurt
1/2 " " erimis tereyagi
1 " " damla cikolata
1 " " tozseker
2 " " un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

YAPILISI:

Ilk olarak yumurta ve sekeri cirpin.Sirasiyla,sütü,yogurdu,erimis ve ilinmis tereyagini katarak cirpmaya devam edin.Un,kabartma tozu ve vanilyayi birlikte eleyip karisima katin.En son,cikolatalari da katin.Muffin kaliplarinin 2/3'ünü doldurp,önceden isitilmis 180-190 derecedeki firinda pisirin.

AFIYET OLSUN!

TAVUKLU BULGUR PILAVI


MALZEMELER:

2 su bardagi pilavlik bulgur
3,5 su bardagi tavuk suyu
1 adet tavuk but
3 kasik siviyag
1 yemek kasigi salca
tuz
karabiber
kurunane

YAPILISI:

Ilkönce eti haslayip,ilinincaya kadar bekletelim.Ardindan etimizi kücük parcalara bölelim.Pilavi yapacagimiz tencerede yagimizi kizdirip, bulguru icine katarak kavurmaya baslayalim.Salcayi da ekleyerek biraz daha kavuralim.Daha sonra eti hasladigimiz sicak suyu ve tuzu katalim.Once harli,sonrada kisik ateste bulgurlar suyu cekene kadar pisirelim.Suyu iyice cekildikten sonra ocaktan alip,karabiber ve naneyi de katip,biraz dinlaendirdikten sonra servis yapalim.

AFIYET OLSUN!

MUZLU QUARK


Yanda gördügünüz bu tatlinin yapilisi hem kolay,kolay oldugu kadar tadi hafif ve cok lezzetli.Benim cocuklarim da bunun tadina bayiliyorlar.5 dakika icinde hazirlanabiliyor.

Malzemeler:

250 gr quark(süzme yogurt)
1 su bardagi süt
2 yemek kasigi tozseker
yarim limonun suyu
2 adet muz

Yapilisi:

Derin bir kabin icine quarki ve sekeri koyalim.Cirpma teli ile köpürünceye kadar cirpalim.Sütü de ekleyip cirpmaya devam edelim,en son limon suyunu ekleyelim.Sonra muzu dilimleyerek icine katalim ve kaselere bosaltarak servis yapalim.
Not:Sekeri az ise size daha fazla koyabilirsiniz,ayrica eger kivami koyu ise biraz daha süt ekleyebilirsiniz.

AFIYET OLSUN!

TAVA BÖREGI




Aniden bir misafir bastirdiginda yapabileceginiz cok pratik bir börek.Tadi da firindaki yufka böreklerine göre daha hafif ve güzel.

MALZEMELER:
4 adet yufka
1 su bardagi süt
yarim cay bardagi siviyag
1 yumurta
200 gr beyaz peynir
cok az tuz
YAPILISI:
Ilkönce derin bir kabin icinde yumurta,yagi,sütü ve tuzu cirpalim.Teflon bir tavanin icine bu karisimdan fircayla sürelim.Yufkayi ikiye bölüp yarim yufkayi tavaya büzüstürerek döseyelim.Yufkanin üstüne sütlü karisimdan sürelim.Diger yufkalara da ayni islemi yapmaya devam ederken,yufkalarin yarisi bittiginde ezilmis peyniri her tarafina paylastiralim Yufkalarin hepsini bitirdikten sonra en üste, kalan sostan sürelim.Orta atesli ocakta böregimizin bir tarafini pisirdikten sonra ters cevirip,diger tarafini da pisirelim.Daha sonra dilimleyerek servis yapalim.

AFIYET OLSUN!

MERCIMEKLI KÖFTE


Malzemeler:
1 su bardagi kirmizi mercimek
2 su bardagi ince bulgur
3,5 su bardagi su
3-4 taze soganin saplari
yarim demet maydanoz
1 yemek kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
1 cay bardagi siviyag
1 adet kuru sogan
1 seker kasigi kadar isot biberi
karabiber
kimyon
tuz
ayrica 2 yemek kasigi siviyag
Süslemek icin marul ve limon

Yapilisi:
Bir tencereye,yikanmis kirmizi mercimegi suyla birlikte koyup yumusayincaya kadar kaynatalim.Tenceredeki su bitmek üzere iken ocagi kapatip kenara alalim ve 2 su bardagi bulguru katip,kenarda, tencerenin kapagini kapatarak bekletelim.Bulgur ve mercimek karisimi ilininca baska bir tencerede 2 kasik yagi, ince kiyilmis soganla birlikte,soganlar hafif pembelesinceye kadar kavuralim.salcalari katarak,birlikte biraz daha kavuralim.Bunu diger tenceredeki bulgurlarin icne katalim.Daha sonra yikanip ince kiyilmis maydanozlari ve biberleri, ardindan diger malzemeleri de katip yoguralim ve köfte sekli verelim.Servis tabagina marul yapraklarini dizip, üzerlerine köfteleri yerlestirip limon dilimleriyle birlikte servis yapalim.
AFIYET OLSUN!